Het is écht iets van deze tijd: elektrisch rijden. Door de grandioze technologische ontwikkelingen is het nu voor iedereen mogelijk om elektrisch te rijden en dit gebeurd dan ook steeds meer in Nederland. In Nederland zijn tegenwoordig zo’n 750.000 elektrische auto’s. Dit aantal is aanzienlijk gegroeid het afgelopen decennium en de verwachting is dat dit blijft groeien. Veel mensen zijn echter ook nog steeds groot fan van auto’s die rijden op brandstof, namelijk benzine en diesel. Ondanks de enorm opmars van elektrische auto’s, is het overgrote deel van alle rijdende auto’s in Nederland niet elektrisch en deze rijden dus nog steeds op fossiele brandstoffen. Dit komt met name omdat mensen veel waarde hechten aan het gevoel en het geluid van een auto die rijdt op fossiele brandstoffen én omdat de energietransitie een langzaam proces is. Desondanks is elektrisch rijden steeds populairder onder de mensen, maar waarom eigenlijk?

Onderhoud
De eerste reden dat steeds meer mensen elektrisch rijden, komt door het onderhoud dat gepaard gaat met elektrische auto’s ten opzichte van auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. Het is vrij algemeen bekend dat elektrische auto’s minder en goedkoper onderhoud nodig hebben, maar is dit wel echt waar? Het antwoord is ja; een elektrische motor heeft aanzienlijk minder onderdelen dan een verbrandingsmotor en minder onderdelen betekent simpelweg minder onderhoud. Het is sterk afhankelijk van het merk en type auto als je wilt weten hoeveel het nou echt scheelt in onderhoudskosten. Gemiddeld zal een elektrische auto echter zo’n 40% minder onderhoudskosten hebben dan een auto die rijdt op benzine of diesel. Wél is er natuurlijk een kans dat ook de elektrische motor stuk gaat, ondanks dat de kans hierop klein is, kan dit wel grote kosten met zich brengen.

Geen brandstof
Het grote verschil tussen elektrisch rijden en rijden op fossiele brandstoffen is natuurlijk de motor. De elektrische motor rijdt op elektriciteit en de verbrandingsmotor rijdt op benzine of diesel. Dit heeft als vanzelfsprekend gevolg dat je niet hoeft te tanken met een elektrische auto. Dit is, vooral in deze tijden van inflatie, een aanzienlijk groot financieel voordeel. Met een niet-elektrische auto moet je misschien wel één keer per week de tank volgooien voor 50-100 euro, al deze euro’s bespaar je door elektrisch te gaan rijden. Een elektrische auto moet zo nu en dan wel opgeladen worden, maar dit kost bij een openbaar laadpunt ongeveer 6 euro, afhankelijk van het soort laadpunt kan deze prijs wel oplopen.

Milieubewust
Waarschijnlijk de belangrijkste reden om elektrisch te gaan rijden, is omdat je op deze manier zeer milieubewust bezig bent. Rijden op fossiele brandstoffen stoot enorm veel co2 uit, dat verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Elektrisch rijden is daarentegen zuinig, stil niet-vervuilend. Met name bij het rijden op groene stroom komen geen enkele schadelijke stoffen vrij. Op deze manier kan jij op simpele wijze bijdragen aan een beter milieu en leefomgeving door minder schadelijke stoffen uit te stoten in een auto die zuinig is en duurzaam meegaat.

Categories:

Tags:

Comments are closed